Десетки деца развиват хепатит в Европа и САЩ, експертите не са

  • СЗО съобщи, че 169 деца са развили остър хепатит по неизвестна причина.
  • В някои случаи заболяването беше толкова тежко, че децата се нуждаеха от чернодробна трансплантация.
  • След анализ на наличните данни, експертите твърдят, че причината остава неизвестна, но те разследват дали може да е замесен вид аденовирус.

Необясними случаи на хепатит при деца тревожат здравните служители от двете страни на Атлантика.

В неделя Световната здравна организация (СЗО) публикува а Освободете относно огнището.

Те съобщават, че най-малко 169 случая на остър хепатит са открити в 11 различни страни: Обединеното кралство (114), Испания (13), Израел (12), Съединените щати (9), Дания (6), Ирландия (5 ), Холандия (4), Италия (4), Норвегия (2), Франция (2), Румъния (1) и Белгия (1).

СЗО заяви, че възрастта на засегнатите деца варира от 1 месец до 16 години. Най-малко 17 от децата бяха толкова болни, че се нуждаеха от чернодробна трансплантация.

Дете е починало.

Причината за необичайните случаи все още е неясна, според доклада, но текущата теория е, че децата са развили аденовирус, който след това е довел до хепатит.

„Все още не е ясно дали има увеличение на случаите на хепатит или повишаване на осведомеността за случаите на хепатит, които се случват с очакваната скорост, но остават неоткрити. Въпреки че аденовирусът е възможна хипотеза, разследванията за причинителя продължават“, СЗО написаха служители.

Миналата седмица Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) издадоха национален сигнал до лекарите поради огнището. Те издадоха здравно известие на мрежата за здравни предупреждения (HAN) за доставчиците на здравни услуги, като ги помоли да бъдат нащрек за всякакви симптоми на това заболяване и да докладват за всички случаи на подобен хепатит.

Два случая в Алабама бяха достатъчно сериозни, че децата се нуждаеха от чернодробна трансплантация, въпреки че досега в Съединените щати не са съобщени смъртни случаи.

Мишел М. Кели, д-р, CRNP, доцент в M. Louise Fitzpatrick College of Nursing, каза в интервю миналата седмица, че хепатитът, изпитван от деца в Алабама, изглежда не е причинен от вируси, често свързани с хепатит.

„Тогава логиката би ни накарала да мислим, че причината е или друг вид експозиция, все още неидентифициран вирус, или излагане на вещество, което причинява чернодробна недостатъчност“, каза тя.

Според служители на Обединеното кралство потенциалните причини, които са обект на активно разследване, включват COVID-19, „други инфекции“ и екологични причини.

Те са уверени, че ваксинацията срещу COVID-19 по никакъв начин не е свързана с огнището в Обединеното кралство

“Няма връзка с ваксината COVID-19. Нито един от потвърдените в момента случаи в Обединеното кралство не е ваксиниран”, казаха служители.

Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC) потвърди, че подробната информация, събрана чрез въпросник относно храната, напитките и личните навици на децата, „не е установила обща експозиция“.

Според здравните служители на Алабама, нито едно от децата в този щат не е дало положителна проба за различни вируси на хепатит или е имало други типични рискови фактори за заболяването.

„Тези деца се представиха на доставчици в различни райони на Алабама със симптоми на стомашно-чревно заболяване и различни степени на увреждане на черния дроб, включително чернодробна недостатъчност“, се казва в изявление на общественото здраве на Алабама (APH). изявление.

В препоръката на HAN CDC инструктира лекарите да тестват за аденовирусна инфекция, ако пациентът има симптоми, подобни на тези, открити в случаите на Алабама.

Кели каза, че аденовирусните инфекции са много чести и обикновено водят до леки грипоподобни заболявания, които при здрави деца не прогресират до хепатит.

„Важно е да се знае, че наличието на аденовирус едновременно с този необясним хепатит не означава, че хепатитът е причинен от аденовируса“, ​​каза тя, отбелязвайки, че аденовирусът е бил свързан и преди с хепатит – но включва хора, които вече са били имунокомпрометиран.

Кели подчерта, че всяка връзка ще трябва да бъде проучена чрез допълнително тестване на тъканни проби от засегнати пациенти.

Илан Шапиро, доктор по медицина, FAAP, главен здравен кореспондент и главен служител по медицински въпроси в AltaMed Health Services, каза пред Healthline, че хепатитът е възпаление на черния дроб.

„Чести причини за възпаление на черния дроб са алкохол, наркотици, неалкохолно мастно чернодробно заболяване, при което е включено теглото, и вируси, които атакуват черния дроб“, каза той.

Шапиро посочи, че чернодробните заболявания могат сериозно да засегнат здравето на цялото тяло.

„Когато черният дроб не може да функционира правилно, могат да се развият цироза и рак – когато черният дроб се възпали, цялото тяло страда“, добави той.

Александър Вейман, д-р, педиатричен гастроентеролог и хепатолог и директор на Чернодробния център и медицински директор на чернодробната трансплантация в Nationwide Children’s Hospital, каза, че хората, които развиват остър хепатит, често могат да се възстановят.

„Ако черният дроб се възстанови спонтанно, не трябва да се очакват дългосрочни последици за здравето“, каза той. “Изключението би бил остър хепатит, който е толкова тежък, че причинява остра чернодробна недостатъчност.”

Според Weymann, острата чернодробна недостатъчност може да доведе до смърт или нужда от чернодробна трансплантация.

„Важно е обаче да се отбележи, че тези случаи, докладвани сега от СЗО, са случаи на остър хепатит, които не водят до хронично чернодробно заболяване“, каза той. „Въпреки че някои са имали остра чернодробна недостатъчност и дори са били подложени на чернодробна трансплантация и за които не е налично специфично лечение, като антивирусни лекарства“.

Според HPAАденовирусите могат да се разпространяват от човек на човек по няколко начина:

  • Близък личен контакт
  • На въздуха кашляне и кихане
  • Докосване на заразена повърхност и след това докосване на устата или очите
  • Контакт с изпражненията, който може да възникне при смяна на пелените

Агенцията предупреди, че аденовирусите често са устойчиви на обикновени дезинфектанти и могат да останат заразни за дълги периоди върху повърхности и предмети.

Основни стъпки APH препоръчва да се предпазват, а нашите деца включват често миене на ръцете, избягване на докосване на очите, носа или устата им с немити ръце и избягване на близък контакт с всеки, който е болен.

Има избухване на необясним хепатит, засягащ деца в Европа и Съединените щати

След анализ на наличните данни, експертите казват, че причината остава неизвестна, но подозират, че може да има някакъв вид аденовирус.

Те също така казват, че всяка връзка с този вирус ще трябва да бъде потвърдена чрез допълнително тестване на тъканни проби от засегнати деца.

.

Add Comment