Експертите по плодовитост създават контрацептив „при поискване“, който жените вземат минути ПРЕДИ секс

Това ли е краят на хапчето, както го познаваме? Експертите по плодовитост създават контрацептив „при поискване“, който жените приемат точно ПРЕДИ секс

 • Изследователите идентифицират терапия „при поискване“, която може да се приема точно преди секс
 • Комбинацията от хапче сутрин след и лекарство за артрит наруши овулацията
 • Те казаха, че лекарствата са “най-добрите кандидати” за орална контрацепция при поискване

Приемането на хапчето всеки ден може скоро да остане в миналото за жените на контрол на раждаемостта.

Изследователи от Станфордския университет в Калифорния откриха това, което твърдят, че е “обещаваща” терапия при поискване, което означава, че може да се приема точно преди секс.

Доказано е, че комбинация от хапчета за сутрешно следствие и лекарства за артрит „нарушава овулацията при пикова плодовитост“.

Те казаха, че коктейлът – даден като две таблетки – е „най-добрият кандидат“ за орален контрол на раждаемостта, приет непосредствено преди секс.

Лечението действа чрез нарушаване на овулацията, времето в менструалния цикъл, когато една жена е най-вероятно да забременее, и това също така действа хапчето.

Изследователите искаха да знаят дали комбинация от съществуващи лекарства може да се приема по време на лутеалния пристъп – три дни преди овулацията – за да действа като противозачатъчно хапче при поискване в това време на “пикова плодовитост”. Както стоят нещата, противозачатъчните трябва да се приемат ежедневно по време на работа, като презервативите и диафрагмите са единствената налична контрацепция при поискване.

Изследователите казаха, че пациентите и лекарите са “много заинтересовани” от разработването на контрацептив при поискване.

Настоящите противозачатъчни хапчета могат да причинят странични ефекти, включително промени в настроението, гадене, главоболие и леко да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци и рак на шийката на матката.

Понастоящем противозачатъчните трябва да се приемат ежедневно или три седмици в месеца, за да подействат, като презервативите и диафрагмите са единствените налични контрацептиви при поискване.

Девет жени на възраст от 18 до 35 години са получили еднократна доза от 30 mg улипристал ацетат и 30 mg мелоксикам по време на лутеален тласък – дните преди овулацията, когато е най-трудно да се наруши.

КАКВИ МЕТОДИ НА КОНТРАЦЕПЦИЯ СА НАЛИЧНИ В МОМЕНТА?

Контрацепцията има за цел да предотврати бременност. Една жена може да забременее, ако спермата на мъжа достигне една от нейните яйцеклетки.

Контрацепцията се опитва да предотврати това, като разделя яйцеклетката и спермата, спира производството на яйцеклетки или предотвратява прикрепването на комбинираната сперма и яйцеклетка към лигавицата на матката.

Контрацепцията е безплатна за повечето хора в Обединеното кралство. Наличните опции включват:

 • тапи или диафрагми
 • комбинирано хапче
 • презервативи
 • контрацептивен имплант
 • инжекция за контрол на раждаемостта
 • контрацептивен пластир
 • женски презервативи
 • IUD (вътрематочно устройство или IUD)
 • IUS (вътрематочна система или хормонална IUD)
 • естествено семейно планиране (осъзнаване на плодовитостта)
 • хапче прогестоген
 • вагинален пръстен

Улипристал ацетат – продаван като ellaOne – спира или забавя освобождаването на яйцеклетка.

Както се използва в момента, трябва да се приема в рамките на пет дни след полов акт, за да се предотврати бременност и понастоящем не е предназначен за употреба като редовна форма на контрацепция.

Мелоксикам, който се продава под търговски марки като Mobic, е противовъзпалително лекарство, използвано за лечение на дългосрочни състояния, включително ревматоиден артрит.

Докато сутрешното хапче пречи на овулацията преди лутеалния тласък, вече е отбелязано, че мелоксикам пречи на овулацията дори след началото на лутеалния тласък.

Проучването включва девет участници, които са проследени в продължение на два менструални цикъла, приблизително два месеца, за да се идентифицират техните нормални модели на овулация и кога е възникнал лутеалният им пристъп.

На третия си цикъл те получиха коктейла от наркотици. За да се определи дали овулацията е настъпила или е била нарушена, те са били подложени на ултразвук и кръвни изследвания за измерване на ключови хормони.

Лекарството се счита за ефективен контрацептив, ако наруши овулацията.

Резултатите, публикувани в списанието BMJ Sexual & Reproductive Health, показват, че овулацията е била нарушена при шест от жените, докато осем отговарят на определени критерии за непълна овулация.

По време на цикъла жените са приемали лекарствата, менструалните им цикли се увеличават с три дни, от 29 на 32, а нивата на прогестерон са по-ниски. Един участник съобщава за нередовно кървене.

Изследователите казаха, че резултатите са „обещаващи“ и предполагат, че комбинацията от лекарства може да прекъсне овулацията, „когато рискът от зачеване е най-висок“.

Това го прави “обещаващ кандидат за оценка като перикоитален (по време на полов акт) орален контрацептив”, добавиха те.

Те обаче отбелязаха, че са необходими повече проучвания за ефективността на комбинацията от лекарства и страничните ефекти, които те предизвикват.

Резултатите също така предполагат, че приемането на мелоксикам с улипристал ацетат може да повиши ефективността на сутрешното хапче, казаха те.

Реклама

.

Add Comment