Жените реагират по-добре на ранните интервенции за болестта на Алцхаймер, установява проучването

„Два от трите мозъка, засегнати от болестта на Алцхаймер, са женски,“ каза д-р Ричард Айзъксън, директор на клиниката за превенция на болестта на Алцхаймер в Центъра за мозъчно здраве към Шмидския колеж по медицина във Вашингтон, Флоридски Атлантически университет.

Сега ново проучване има добри новини, когато става въпрос за даване на шанс на жените да намалят повишения си риск. Доказано е, че персонализираните интервенции в начина на живот – като диета, упражнения, намаляване на стреса и хигиена на съня – намаляват рисковите фактори за Алцхаймер и при двата пола, но все пак са работили по-добре при жените.

„Нашите персонализирани интервенции доведоха до по-големи подобрения при жените в сравнение с мъжете по всички рискови скали за болестта на Алцхаймер и сърдечно-съдовите заболявания“, каза Исаксън, съавтор на статията.

Жените също показаха по-големи подобрения от мъжете в биомаркери като по-ниска кръвна захар и по-нисък LDL или липопротеин с ниска плътност, който е “лошият” холестерол.

„Това проучване ясно засилва необходимостта от по-големи допълнителни проучвания, за да могат по-добре да предскажат изходната когнитивна траектория при застаряващите жени в сравнение с мъжете“, каза Руди Танзи, професор по неврология в Harvard Medical School. Той е директор на отдела за изследване на генетиката и стареенето в Масачузетската обща болница в Бостън.

„Тъй като се стремим да намерим начини да задушим това заболяване на етапа на пъпка, ще трябва да знаем дали стратегиите за превенция и лечение ще работят еднакво върху мъжете и жените. Това ново проучване ясно ни приближава до тази цел.“, добави той. каза Танзи, който не е участвал в проучването.

Въздействие на персонализираните интервенции

Новото проучване следва подгрупа от хора, участващи в 10-годишно проучване, предназначено да тества въздействието на персонализираните препоръки върху когнитивните функции и рисковите фактори за деменция. Изпитването за сравнителна ефективност на деменцията и регистъра на Алцхаймер, което започна през 2018 г., се провежда в NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center В Ню Йорк.
Заспивайте по-бързо с умствени трикове, които успокояват състезателния ви ум

След цялостни кръвни, физически, когнитивни и генетични изследвания, пациентите получиха индивидуално генетично консултиране и образование. Лекарствата, витамините и добавките също са съобразени с уникалните резултати на всеки човек. Освен това всички участници получиха персонализирани интервенции за начина на живот, като съвети за упражнения, диета, контрол на кръвното налягане, хигиена на съня и намаляване на стреса.

Всеки в проучването CEDAR има фамилна анамнеза за Алцхаймер, но мнозинството не са имали признаци на когнитивен спад, когато проучването е започнало, каза Исаксън. От 154 мъже и жени, участвали в изследването, 35 бяха диагностициран с леко когнитивно увреждане или MCI, дължащо се на болестта на Алцхаймер, но не е достатъчно тежко, за да „засегне ежедневния им живот“, каза той.

Основните резултати от оригиналното проучване бяха публикувани през 2019 г. Хората с MCI видяха, че представянето им на когнитивните тестове на паметта и мисленето се подобрява с почти 5 точки когато са следвали поне 60% от препоръките си за начин на живот (средно поне 12 от 21 различни препоръки) за 18 месеца.
Проучването от 2019 г. обаче установи, че хората с леко когнитивно увреждане, които следват по-малко от 60% от предложенията, не показват когнитивно подобрение – всъщност те продължават да намаляват средно с 6 пункта.

Нормалните когнитивни пациенти с фамилна анамнеза за болестта на Алцхаймер, наречена група за превенция, успяха да получат „еднакво впечатляващ“ когнитивен тласък. със среден резултат от 4,5 точки като следвате поне някои от препоръките за начина на живот. Изглежда, че няма значение дали те следват по-малко от 60% от тях, каза Исаксън.

Спането по-малко от 6 часа на нощ на 40-те години увеличава риска от деменция с 30%, установява проучването

„Добрата новина от нашето проучване е, че действително имаше когнитивни подобрения на 18 месеца както при жените, така и при мъжете в сравнение с контролните популации“, каза Исаксън. „Много от изследваните лекарства имат за цел да забавят когнитивния спад, но е по-трудно да се покаже подобрение в познанието с течение на времето.

Около половината от участниците в CEDAR носят поне един APOE ген, което може да увеличи риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Въпреки това, проучването не открива разлика в когнитивните ползи от интервенцията за тези с едно или две копия на APOE в сравнение с тези без гена, “така че това също беше успокояващо”, каза Исаксън.

Въздействие върху жените в сравнение с мъжете

Новото проучване, публикувано във вторник в Journal of Alzheimer’s Disease Prevention, направи първоначалното проучване от 2019 г. една крачка напред, като анализира подгрупа от участници, за да види дали нямаше разлика между мъжете и жените в ефективността на интервенциите за начина на живот.

„Жените имат много различни и уникални рискови фактори за деменция от мъжете“, каза Исаксън. „Жените имат 39% по-висок риск от деменция, ако около корема им се натрупват мазнини.

Борете се с Алцхаймер в средата на тридесетте, като следвате тези предупредителни знаци

„И бързият спад на естрогена по време на прехода от перименопаузата всъщност може да бъде един от най-важните рискови фактори за развитие на болестта на Алцхаймер в мозъка“, каза той.

В новия анализ жените от групата за превенция, които са влезли в изпитването без когнитивни проблеми, показа по-големи подобрения от мъжете в две области: една от двете скали на сърдечносъдов риск и нива на добър холестерол, HDL или липопротеин с висока плътност, които предпазват от сърдечни заболявания.

Жените с лек когнитивен спад, наречен ранна терапевтична група, показват по-големи подобрения от мъжете на средните нива на кръвната захар и две скали за сърдечносъдов риск. Тази група жени също показа по-значителни подобрения в няколко важни биомаркера за холестерол (или липиди), отколкото мъжете в групата за ранно лечение.

За всички участници изпълнението на допълнителни 10% от персонализираните препоръки доведе до допълнително подобрение от 0,9 точки за жените и 0,41 точки подобрение за мъжете при тестовете за познавателна способност.

Как намаляването на сърдечно-съдовия риск влияе върху бъдещото познание? Защото това, което е добро за сърцето, е добро за мозъка, казват експертите.

Съдовите рискови фактори като високо кръвно налягане, висок холестерол, висока кръвна захар или диабет може да не причиняват болестта на Алцхаймер, но може бързо напредване на патологията на Алцхаймер”, каза Исаксън. “Предпочитам да натискам спирачките, отколкото да натискам двигателя по пътя към когнитивен спад.”

Откриването, че жените са успели да намалят риска дори повече от мъжете, е добра новина, каза Айзъксън, тъй като предлага обещаваща област за бъдещи изследвания и дава надежда, че жените могат да завъртят битката срещу болестта Алцхаймер в тяхна полза.

„Лекувайки хората по основан на доказателства, но безопасен начин, използвайки множество медицински интервенции и интервенции в начина на живот, ние показахме, че наистина можете да повлияете на здравето на мозъка“, каза той.

.

Add Comment