За Джини Конрад и нейното семейство привлекателността на Alexa е повече от прохлада и удобство – асистентът на Amazon прави живота достъпен

Джини Конрад живее в Атланта със съпруга си Бен и двете им деца, Зак, на 3, и Елиза, на 1, и две кученца. Конрад работи като професионален набирател на средства за кистозна фиброза, докато Бен работи като актюер. Когато не е заета с работа, двойката обича да прекарва качествено семейно време, правейки неща като мотаене в басейна и местните паркове.

Април е месец на осведомеността за аутизма и има специално значение за клана Конрад. Зак е диагностициран с аутизъм на 18 месеца. (Самата Джини наскоро откри собствената си невродивергенция, след като беше диагностицирана с ADHD.) Подобно на много съвременни семейства, семейство Конрад инвестират в технологии за интелигентен дом, за да направят ежедневието по-удобно и достъпно. След като обмислиха възможностите си, те се спряха на Alexa на Amazon, за да действат като шоурънър, така да се каже. Alexa беше единствената по това време, която можеше да предава музика в цялата къща. Conrads харесаха идеята да имат система за съраунд звук в целия си дом. Отвъд тънкостите, които Alexa предлага на семейството като цяло, обаче, истинската сила, с която притежава цифровия асистент, се крие в това как прави света достъпен за Зак. Подобно на своите колеги в Apple и Google, наред с други, Amazon подсили Alexa с множество функции за достъпност.

„С течение на времето Алекса се превърна в неразделна част от нашия дом. играехме игри и играехме Jeopardy всеки ден, докато готвехме вечеря заедно. Зак, дори на една година, любов тази дейност. Имаме много видеоклипове, в които той е развълнуван и тичащ веднага щом започнахме да играем.

Тя продължи: “[We] никога не осъзнавах колко важно ще бъде това устройство. Това стана част от ежедневната му терапия и го насърчи да положи усилия да общува повече. Алекса беше огромен мотиватор за него, като насърчаваше разговорите.

Сама по себе си технологията за интелигентен дом може да се окаже достъпна в много настройки. В случая на Зак не само Alexa помага с компонента за интелигентен дом, но общуването с Alexa всъщност повишава неговите възприемчиви и експресивни езикови умения. Той обича своето Echo Show и потребителския интерфейс на Amazon Kids, според майка му. В допълнение към любимото си Echo Show, Зак взаимодейства и с няколко Echos и Echo Dots, разпръснати из цялата къща. Всичко казано, афинитетът на Зак към Алекса нараства с времето, поддържайки „постоянно“ присъствие в ежедневието му.

“През [Echo Show], [Zach has] сам открива музиката (той има доста еклектични вкусове), научи се как да включва и изключва осветлението и дори се научи как да прави телефонни разговори и да прави съобщения“, каза Конрад. „Веднъж той се обади в местен мексикански ресторант и никога не сме го чували да се смее толкова силно. Харесва и интерфейса на Amazon Kids – намира любимите си видеоклипове в YouTube и ги гледа по този начин. За него е невероятно лесно да се ориентира.

В допълнение към насърчаването на просоциалния език, Конрад обясни, че взаимодействията на Зак с Alexa му помогнаха да научи други важни умения. Освен комуникацията, Конрад ми каза, че Алекса помага на Зак в области като съвместно внимание, логопедична терапия, независимост и стимулиране. “[He] ще стартира звук или песен отново и отново, защото това го прави регулиран и щастлив“, каза Конрад за предизвикателното, идиосинкратично и повтарящо се поведение на Зак, което е особено често срещано при хората с аутизъм. „Ние никога не го разубеждаваме да стимулира или използва [Alexa] по този начин, защото помага на психичното му здраве и му помага да обработва околната среда. Въпреки че понякога може да е скучно за нас, това е грижата за себе си за него.

По отношение на влиянието на Алекса върху логопедията на Зак, Конрад каза, че има значителни забавяния в комуникацията, което прави терапията „изключително важна за неговото развитие“. Alexa се доказа като безценен инструмент за улесняване на напредъка. „Използвайте Alexa за известно време [Zach’s] логопедични сесии, той е в състояние да научи значението на разговора напред-назад и да се редува“, каза тя. „Той научи чрез проба и грешка, че трябва да изчака Алекса да бъде слушам за да съобщи това, което би искал да каже. Игрите на Alexa, като животински звуци, също могат да бъдат феноменален начин за насърчаване на вокализациите на някой, който учи вербална реч.

Със Зак и Алекса обаче не всичко е много оживено. Конрад се оплаква, че искат Алекса да разбира по-добре синтезирани гласове като този, произведен от устройството AAC на Зак. „Комуникацията на Зак е 100% чрез неговия „цифров глас“ чрез неговото AAC устройство“, каза тя. „Тя често има проблеми да разбере какво казва, освен ако не сме директно до устройството.“ Конрад също би искал функция, подобна на функцията за достъпност на Apple с ръководен достъп в iOS, при която родителите (и възпитателите или терапевтите) могат да деактивират определени хардуерни и софтуерни контроли, просто като ги заобикалят. „Зак смята, че е смешно понякога да увеличаваме звука докрай и в крайна сметка се налага да изключим устройството и да го изнесем от стаята, докато спре“, каза тя.

Можете да следите приключенията на Зак и семейството му в акаунта @raisingautistics в Instagram и TikTok.

.

Add Comment