Интервю с Хелън Баксендейл: “Никой не ме моли да правя секс сцени сега, което е голямо облекчение”

азбеше по време на неговото време Приятели, в ролята на английската съпруга на Рос, Емили, за която Хелън Баксендейл осъзна, че никога не би могла да бъде известна. Малко компромис беше добре, няколко леки погледи на улицата в замяна на добра актьорска работа, но всичко по-голямо от това се чувстваше поразително, дори жестоко. Семейството му беше пред вратата. Лицето му беше на корицата на Добро утро!. Винаги й задаваха неуместни въпроси от репортерите. Има ли тя, като нейния герой в ITV студени крака — замислен, бляскав, убит от циментов камион — също обича да прави секс на витрините? Такова нещо.

„Мисля, че видях къде в крайна сметка ви отвежда всичко това“, казва днес 51-годишният мъж, заобиколен от рафтове с книги и птичи песни в Zoom. „Не че изобщо се насочвах натам. Но видях тези хора вътре Приятели, например, и си помислих: Не мисля, че животът наистина е това, което искам. Те бяха преследвани. Не можеха да влязат в супермаркет и да си купят нещо. Тя остава объркана, че част от това внимание е било насочено към нея тогава. „Не мислех, че това, което правя, го оправдава“, казва тя. „Не беше за мен, а за това…“ Тя отмести ръката си встрани, сякаш рисува отделно същество с пръсти. „Това нещо… тази програма, в която участвах няколко епизода. Всичко беше лудост.

Баксендейл беше само на 27, когато беше избрана Приятели през 1998 г., който се превърна в известно име в британската телевизия няколко години по-рано. За разлика от майчината топлина, която тя внася в по-късната си работа – като тормозена майка в ситкома на Грег Дейвис Здравейтеили неохотен борец за свобода в адаптацията на Би Би Си по алтернативната история на Малори Блекман Морски шах, която се завръща тази седмица – ранните й роли се определят от ледени, лъскави бокове и изкривена откъснатост. През 1994 г., само две години след като завършва актьорско майсторство, тя играе цинична лекарка в телевизионния дебют на Джед Меркурио. Сърдечен удари през 1999 г. детектив над главата му в адаптацията на PD Джеймс Неподходяща работа за жена. Рейчъл на студени крака – известна с периодичния си романс с Адам на Джеймс Несбит – я направи звезда. Тя обаче никога не се чувствала комфортно. „Мисля, че имате нужда от определен герой, за да можете да се справите с него.“

Има една сюрреалистична похотливост във въпросите, които са му задавали в предишните му интервюта, казвам му. “Беше последователно!” тя си спомня. „„А секс сцените?“ [Headlines] би било страшно това или горещо онова. Или, в това, което трябва да бъде топлинно списаниее на най-ниското, “Майната му чудовище”. Имаше и фиксация към нейните грижи за децата. Малко след бягането му Приятелитя има първото си дете, Нел – сега актьор, който се появи в Железният трон (в който тя играе младата Церсей Ланистър) и Заслепен от светлината. Сега тя има три деца. „Беше толкова сексистко. Всичко, което казаха, беше: „Как се справяш като майка? „Какво правиш с децата си, докато играеш?“ човече. Джим Несбит никога не е бил питан как е отгледал децата си. Тя въздъхва, бутайки го? отдръпнете очилата за четене от върха на носа й. „Беше изключително интензивно, трудно и отблъскващо.“

Баксендейл ми казва колко е благодарна, че сегашната си работа не е изцяло на плещите си, или че представя вида сексуалност, който очарова журналистите преди години. „Сега никой не ме кара да правя секс сцени, което е голямо облекчение“, смее се тя. Но се чудя дали опитът й тогава я е възпрял да преследва различен вид кариера – повече главни роли, може би повече работа в Америка. Тя мисли за това. — Не, не мисля, че това повлия на избора ми. Тя мълчи, продължавайки да си тананика на въпроса. „Но много ми хареса да бъда лидер“, шепне тя почти конспиративно. Baxendale е малко разговорен замах, сякаш открива позициите си в реално време и осъзнава собствените си противоречия тук-там. „Вниманието и пресата все още не ми стоят добре, но…“ Тя трепва. „Предполагам, че бях напълно готов да се справя с това, за да получа някои добри игри.“

Морски шах е един от тях. Шоуто е закъснялата телевизионна адаптация на забележително прочетено от началото на 2000-те, помислете за прото-игри на гладаили Хари Потър без съвременната треска. Нашите герои са Сефи (Масали Бадуза) и Калъм (Джак Роуън), тийнейджъри, които се влюбват, въпреки че живеят от противоположните страни на цветната линия. В този алтернативен свят нация по модел на Африка – известна тук като Aprica – колонизира Англия преди години, оставяйки белите хора сегрегирана група, която непрекъснато се сблъсква с расизъм и фанатизъм. Баксендейл играе майката на Калъм, Меги, здрава, издръжлива скала на жена, изправена пред непреодолима загуба, докато сериалът отваря втория си сезон: Калъм е в бягство, след като акт на протест поставя мишена на гърба му, а другият й син Джуд (Джош Дилън) се вгражда в милиция, която използва насилието като инструмент за промяна.

Хелън Баксендейл в “Нули и кръстове”

(Mammoth Screen/BBC)

Baxendale има невероятна тежест в сериала, цялата тиха сила и лично съмнение. Тя казва, че е намерила работата по сериала за поучителна. „Очевидно бях наясно с расизма, но всъщност изобщо не бях засегнат от него. Като бял човек, колко наистина мислиш за последствията от това? Истината е, че продължаваш да бъдеш в шоуто разбирам по-добре за потисничеството на расизма и колко несправедливо може да бъде обществото. Тя се връща към сцена от началото на шоуто, в която на Калъм се дава кафява превръзка за нараняване – „гол“ цвят, който съвпада с един сингъл “Никога не съм мислил за факта, че отливките винаги са бели”, казва Баксендейл. “Просто приемаш тези неща за даденост.”

Тя признава, че се мъчи да говори за темите на шоуто по време на интервюта. „Тъй като винаги съм бил на другия край на това разделение и неравенство, имам чувството, че наистина трябва да млъкна, защото това не е моето пространство за разговори.“ Вместо това тя избира да седи в дискомфорта, който създава в нея. „Чувствам много срам и вина“, каза тя тихо. “Просто се чувствам гадно обществото да бъде такова.”„Приятели“ и „Студени крака“ вече изглеждат исторически записи

Обществото и британската класова система бяха в ума му през по-голямата част от живота му. Родителите на Баксендейл бяха учители в общообразователно училище, които му вдъхнаха значението на общественото образование. „За определено време, [politicians] казва, че няма клас, но мисля, че това е боклук”, казва тя. „Това е много живо и мисля, че това е едно от най-ужасните неща за Великобритания. Обичам Великобритания, мисля, че е прекрасна и това е моят дом, но мисля, че е жалко, че все още сме в класа. Тя казва, че не е подпомогнато от нашата монархия. „Искам да кажа, че наистина харесвам кралицата,“ смее се тя, „но мисля, че вероятно оттам започва. И вижте гардероба! Как, по дяволите, всички наши лидери идват от толкова малък спектър от общество? Както и да е…“ Тя поклаща глава и спира, сякаш е вървяла по този път много.

Достъп до неограничен стрийминг на филми и телевизионни предавания с Amazon Prime Video Регистрирайте се сега за 30-дневен безплатен пробен период

Регистрирам

Морски шах също го накара да се замисли за шоутата, които му донесоха ранна слава. Колкото и да са за многократна употреба, Приятели и студени крака бяха ослепително бели програми, които се чувстваха по-удобни като отразяват фантазията на средната класа, отколкото всичко твърде честно. „Сега те изглеждат като исторически документи“, казва тя. “Да имаш шестима бели хора или изцяло бели двойки.” Тя мисли, че си спомня, че е работила само с един цветен актьор по време на нейното участие студени крака. „Имах Лени Джеймс за гадже, но той е… знаеш ли, само един.“ Сега се чувстват малко остарели. И вероятно отражения на типа хора, отговарящи по това време, предлагам. „Определено! Те са за това кой ги е поръчал, кой ги е писал — защото това не е просто изображение на екрана, нали? обществото получава най-добрите работни места.

Баксендейл като Емили, заедно с Рос на Дейвид Шуимър, в „Приятели“

(ПЕНСИЛВАНИЯ)

Когато приключи със снимките Морски шах миналата година Баксендейл каза на агента си, че трябва да се опита да направи комедия следващата. Но актьорството, признава тя, също е нещо, в което никога не е смятала, че е много добра. „Чувствам се, че това изобщо не е моето нещо“, казва тя, препивайки последните две думи със словесни точки. “Винаги съм се чувствал несигурен да правя тези неща, защото другите хора са толкова добри в тях.” Признавам, че е изненадващо – дори след успеха на Здравейтетя винаги се страхува да бъде смешна?

„Да, все още не съм уверена“, каза тя с нервен смях. „Толкова е отварящо очите да си актьор. В никоя друга работа хората не коментират това, което си направил, докато просто вървиш по улицата. Сега мисля, че мога да бъда добър и лош. Но аз Ще го приема, каквото и да е. Вече не ме интересува. Тя отново се смее, но след това млъква, сякаш обмисля какво току-що каза. „Това доверие ли е? Не ме интересува толкова много?”

Трябва да има нещо, което продължава да я връща към актьорството, казвам аз, въпреки дългата история на перверзни въпроси и лекото безпокойство, което винаги й е създавало. „Е, трябва да направя нещо! В крайна сметка аз съм актриса, разбирате ли? Въпреки че винаги казвам, че съм много добър в това да съм без работа. Добър съм в запълването на деня си. Но също така оценявам, когато се занимавам с нещо, което намирам за добро. И съм добър в това. Не се случва много често, но когато се случи…“ Тя се усмихна с благодарност. — Наистина е прекрасно.

Втората серия „Нули и кръстове“ започва във вторник, 26 април в 22:40 ч. по BBC One

Add Comment