Признаци, че имате рак на шията и главата, казват лекарите – Яжте това, а не това

Средно 70 000 американци са диагностицирани с рак на главата и шията всяка година, което включва рак на устата, гърлото и ларинкса, според Медицина Джон Хопкинс. Мъжете са по-склонни да получат рак на главата и шията, а рисковите фактори включват тютюнопушене, дъвчене на тютюн и прекомерна консумация на алкохол. Здравето говори с д-р Джефри Йънг, Началник отделение по хирургия на рак на главата и шията в Институт за рак в Маями, която е част от Baptist Health South Florida, която обяснява симптомите, за които трябва да внимавате. Продължавайте да четете – и за да осигурите здравето си и здравето на другите, не пропускайте тези Сигурни признаци, че вече сте имали COVID.

Д-р Йънг споделя: „Ракът на главата и шията като цяло съставлява около 4% от раковите заболявания, които виждаме в Съединените щати всяка година. В исторически план повечето случаи на рак на главата и шията са били свързани с употребата на алкохол и тютюн и с хора на възраст 50 и повече години. Днес все повече и повече случаи се диагностицират без тези рискови фактори и все по-често се срещат при млади хора. В Института за рак в Маями приблизително 80% от раковите заболявания на орофаринкса (задната част на гърлото, включително основата на езика и сливиците), които диагностицираме, са причинени от HPV. Тези случаи нараснаха до епидемични нива през последните години и причиняват толкова смъртни случаи всяка година, колкото морбили, причинени в ерата преди ваксинацията.

Близък план на ръката на лекаря, инжектираща за ваксинация при пациент с рамо
Shutterstock

Според д-р Йънг, “добрата новина е, че HPV ваксината трябва да предотврати рак на орофаринкса. Това все още не е официално доказано, защото не всеки ваксиниран би вероятно да развие рак в продължение на 30 или повече години. 40 години.” Така че на теория може да отнеме десетилетия, преди да бъде доказано. Въпреки това, ние не виждаме толкова много ракови HPV вируси, които циркулират сред хората, които са получили ваксината и аз силно препоръчвам ваксината на всеки, който отговаря на условията (мъже и жени на възраст 9-45 години). Получих моята HPV ваксина, когато бях на 43 и препоръчвам на всички да си я направят. Ако имате нещо, което може да предотврати рак с минимална заплаха за вашето здраве, защо не? Що се отнася до други превантивни мерки, спрете цигарите сега и намалете приема на алкохол.

Рентгенолог, разглеждащ изображения с ЯМР.
Shutterstock

„Някои видове рак на главата и шията имат ужасна преживяемост (анапластичен рак на щитовидната жлеза), а някои видове имат голяма преживяемост (свързан с HPV орофарингеален рак)“, казва д-р Йънг. “Процентите на преживяемост наистина варират в зависимост от вида на рака на главата и шията, който пациентът има. Ако сте диагностицирани с рак на главата или шията, важно е да обсъдите това с Вашия лекар като част от Вашата мултидисциплинарна консултация. Въпреки че няма стандарт или рутинен скрининг тест за рак на главата и шията, важно е да посещавате вашия доставчик на първична медицинска помощ на годишна база. Освен това много зъболекари се подлагат на скрининг за рак на устната кухина и това трябва да се проверява поне веднъж годишно по време на рутинно посещение.

Жена с рак седи в инвалидна количка
Shutterstock

Д-р Йънг споделя: „Имаше значително развитие в хирургията, лъчетерапията и системната терапия. Те включват трансорална роботизирана хирургия, насочена протонна радиация и имунотерапия. Всички променят лицето на рака на главата и шията с нови протоколи и предстоящи клинични изпитвания. навън всеки ден.”

Мъж пуши в слънчев ден на открито
Shutterstock

„Въпреки че виждаме повишен риск от излагане на алкохол, тютюн и HPV, всеки е изложен на риск от рак на главата и шията“, казва д-р Йънг.

СВЪРЗАНИ: Знак №1, че кръвната Ви захар е „твърде висока“

Спри да пушиш
Shutterstock

Д-р Йънг казва: „Най-добрият начин за предотвратяване на рак на главата и шията е да не използвате тютюневи изделия, да ограничите консумацията на алкохол, да ограничите излагането на слънце и да се ваксинирате срещу HPV.

СВЪРЗАНИ: Навиците тайно увеличават риска от рак на панкреаса, казват лекарите

Болни жени с възпалено гърло
Shutterstock

„Лечението на рак на главата и шията е много сложно и често се изисква мултидисциплинарна консултация с хирургия на главата и шията, медицинска онкология и радиационна онкология“, казва д-р Йънг.

Лекар, извършващ физически преглед, палпация на щитовидната жлеза
Shutterstock

Д-р Йънг обяснява: „Ракът на главата и шията е общият термин, използван, когато раковите клетки се образуват в много области на главата и шията, включително устата, носа и гърлото. Има много различни видове рак на главата и шията, всеки със свои собствени симптоми.

– Промени в гласа (включително дрезгавост), затруднение или болка при преглъщане, образуване или бучка във врата, хронично възпалено гърло или кашлица, затруднено дишане и необяснима загуба на тегло.

– Това са често срещани симптоми на рак на гърлото. Симптомите на рак на гърлото могат да варират и често изглеждат подобни на симптомите на други хронични заболявания. Важно е да посетите Вашия лекар, ако получите някой от тези симптоми, особено ако те продължават повече от две седмици.

– Маса или бучка в устата или на шията, затруднено преглъщане, кръв в слюнката и болка в ушите.

– Всичко това може да са признаци на рак на устната кухина. Ракът на устната кухина, известен още като рак на устната кухина, е вид рак на главата и шията, при който злокачествени (ракови) клетки се образуват в устните или устата. Ракът на устната кухина е най-често срещаният вид рак на главата и шията, като над 90% от рака на устната кухина се среща в клетките, които покриват устата, езика и устните. Симптомите често могат да варират, така че ако усетите тези симптоми, особено тези, които продължават повече от две седмици, важно е да посетите Вашия лекар. Наличието на тези симптоми не означава непременно, че имате рак на устната кухина, но ако сте диагностицирани с болестта и сте хванати рано, то често е много лечимо.

– Постоянен натиск на синусите или запушени синуси, често главоболие в областта на синусите, бучка в носа, натиск или болка в ухото, болка в горните зъби

– Това са всички често срещани симптоми на рак на носната кухина и параназалния синус. Подобно на други симптоми на рак на главата и шията, препоръчително е да посетите Вашия лекар, ако някой от тези симптоми продължи повече от две седмици.

– Бучка или подуване в предната част на врата, болка във врата или ухото, затруднено преглъщане или дишане, промяна в тона на гласа или дрезгав глас, хронична кашлица

– Всичко това са симптоми на тумори на щитовидната жлеза. Ракът на щитовидната жлеза е най-бързо растящата диагноза рак в Съединените щати, петият най-често срещан рак при жените и най-често срещаният рак при жени на възраст 20-34 години. Важно е да се отбележи, че туморите на щитовидната жлеза рядко причиняват симптоми в ранните си стадии, така че ако усетите тези симптоми, особено ако продължават повече от две седмици, трябва да посетите Вашия лекар. В ранните стадии ракът на щитовидната жлеза се повлиява добре от лечението.

– Възпалено гърло или упорита кашлица, затруднено преглъщане или болка при преглъщане, болка в ухото, буца във врата или гърлото, промяна на гласа или дрезгав глас, затруднено дишане, необяснима загуба на тегло

– Ракът на ларинкса (понякога наричан рак на гласовата кутия или рак на гърлото) е много лечим, когато се диагностицира рано. Важно е да се подложите на скрининг за рак на ларинкса, ако имате някой от тези симптоми за повече от две седмици. Въпреки че тези симптоми не означават непременно, че имате рак на ларинкса, той често е много лечим, ако бъде открит рано.

– Бучка или болка във врата или гърлото

– Това може да са симптоми на неизвестен рак на главата и шията, който възниква, когато раковите плоски клетки се разпространят до лимфните възли на шията или около ключицата. Сквамозните клетки се намират в много тъкани на тялото, включително кожата, дихателните пътища и лигавицата на параназалните синуси и носната кухина, и изглеждат като рибени люспи. Ракът може да расте в тези клетки и да метастазира или да се разпространи в други части на тялото чрез кръвта или лимфната система.”

Add Comment