5 неща, които трябва да проверите, преди да продадете или търгувате със стар телефон

Направете няколко проверки, преди да изхвърлите стария си телефон.

Когато дойде време да надстроите телефона си, можете да го намалите драстично цената на ново устройство чрез замяна или продажба твоята стара. Преди да се разделите със стария си смартфон, Има обаче няколко бързи и лесни проверки, които трябва да направите, за да сте сигурни, че взимате всичките си данни със себе си и не оставяте дигиталните си акаунти открити.

В идеалния случай искате да използвате стария и новия си телефон един до друг за няколко дни, докато не сте сигурни, че всичко работи добре на последния ви телефон и вече нямате нужда от този, който току-що е бил сменен. Но каквато и да е ситуацията виrедин от тези проверки и трябва да сте доста добре покрити.

1. Архивирайте всичко

Архивирайте телефон с Android чрез Google One.

Архивирайте телефон с Android чрез Google One.
Екранна снимка: android

Никой не иска да губи данни чрез смяна на телефона, но преминаването към стрийминг услуги означава, че сега е по-лесно да се избегне. Влезте отново в Netflix и Spotify (например) на новото си устройство и всичко ще бъде там, точно както сте го оставили.

Струва си да преминете през вашите ключови приложения, за да се уверите, че всичко е архивирано в облака или друго устройство. Помислете по-специално за вашите ценни снимки и видеоклипове (Apple Photos, Google Photos или услуги като Dropbox могат да се погрижат за това). Ако използвате подкаст плейър, проверете дали няма да загубите мястото си или изтеглените епизоди.

Телефоните iPhone и Android се предлагат с вградени услуги за архивиране, които се грижат за много от това вместо вас: Apple и Google документи за поддръжка за повече подробности, но също така направете свой собствен одит на това, което има на вашия телефон и какво трябва да бъде прехвърлено.

2. Преместете вашите двуфакторни кодове за удостоверяване

Проверете вашето двуфакторно приложение за опции за експортиране и импортиране.

Проверете вашето двуфакторно приложение за опции за експортиране и импортиране.
Екранна снимка: Google Authenticator

Използването на вашия смартфон като устройство за двуфакторно удостоверяване е умна идея, това означава, че други хора нямат достъп до вашите акаунти само с вашите потребителски имена и пароли. Тази допълнителна мярка за сигурност обаче може да причини проблеми, когато превключвате устройства.

По същество сега телефонът ви може да бъде ключът към достъпа до всякакви акаунти, от вашите приложения за социални медии до вашите имейл клиенти. Ако използвате приложение за генериране на двуфакторни кодове, След това трябва да настроите това приложение на новия си телефон, за да сте сигурни, че можете да продължите да осъществявате достъп до вашите акаунти както обикновено.

Как работи това ще варира леко в зависимост от вашето приложение за двуфакторно удостоверяване, така че проверете приложението за подробности. Приложения като authy и Google Authenticator предлага прости ръководства за прехвърляне на вашите кодове.

3. Излезте от акаунтите си

Добра идея е да излезете от приложения, преди да нулирате.

Добра идея е да излезете от приложения, преди да нулирате.
Екранна снимка: Нетфликс

Джтова не е строго необходимо за някои приложенияно е добра идея да излезете и да деактивирате възможно най-много приложения, преди да оставите стария си телефон, за да улесните прехода към следващото си устройство.

Някои приложения имат ограничения за броя на устройствата, с които можете да ги използвате – приложения за стрийминг на музика, които ви позволяват да изтегляте песни само на ограничен брой джаджи, например. Междувременно някои платени приложения ограничават броя на инсталирането им, така че искате да отмените старата си инсталация, преди да добавите нова.

Преди да излезете от където и да е, уверете се, че знаете всичките си пароли – те ще ви трябват, за да влезете отново. Надявам се, че това е работа, която сте възложили на специален мениджър на пароли, така че преходът трябва да е гладка.

4. Препращайте вашите чатове

Не пренебрегвайте архивирането на чатовете си.

Не пренебрегвайте архивирането на чатовете си.
Екранна снимка: WhatsApp

Споменахме архивиране, но си струва да поговорим за приложенията за чат отделно: вашите лични разговори вероятно ще бъдат изключително важни за вас и не искате да ги изоставите, когато надстроите до чисто нов смартфон.

Приложения като Twitter и Facebook Messenger и Google Chat съхраняват всичко в облака. С Apple iMessage вашите чатове се архивират и синхронизират на множество устройства чрез iCloud. Ако сте потребител на Signal и имате както новия, така и стария си телефон, можете да използвате функция за прехвърляне на сметка.

Процесът варира от приложение до приложение, но не забравяйте да използвате най-актуалната информация – WhatsApp е приложение, в което процесът все още се развива, но сега има пълен чат функция за архивиране и възстановяване на разположение.

5. Изпълнете Factory Reset

Избършете напълно телефона си, преди да се движи.

Избършете напълно телефона си, преди да се движи.
Екранна снимка: iOS

Не на последно място, трябва да извършите фабрично нулиране, за да върнете стария си смартфон в състоянието, в което е бил, когато сте го получили за първи път, но само след като проверите всичко, което споменахме в списъка по-горе.

Това означава, че никой друг няма да има достъп до вашите акаунти или данни, тъй като всичките ви файлове, приложения и връзки ще бъдат изтрити: всичко от подробностите за Wi-Fi мрежата, която сте настроили у дома, до историята на сърфиране на вашето устройство, до тапетите, които сте изтеглили, се изчиства от локалното хранилище.

На Android в Настройки изберете Система, Опции за нулиране и Изтриване на всички данни (нулиране на фабричните настройки)— това е за пиксели, но други устройства с Android ще имат подобни опции. В настройките на iOS изберете Общ, Прехвърляне или нулиране на iPhoneи Изтрийте цялото съдържание и настройки.

.

Add Comment